Prin suprataxarea contractelor part-time s-a dorit transformarea contractelor cu normă parțială în contracte cu normă întreagă. Reamintim că această măsură a fost introdusă din august 2022, prin Ordonanța 16.

Muncitor la curatenieFoto: Andrey Popov | Dreamstime.com

Antonia-Cătălina Horvat de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a observat, analizând datele, că ponderea cu care au scăzut contractele de muncă part-time (circa 14%) este mult mai mare decât cea a creșterii contractelor de muncă full-time (circa 3%) ulterior intrării în vigoare a modificării. Lucrarea sa a fost publicată în revista CECCAR.

De precizat că Ministrul Muncii, Marius Budăi, se lăuda recent că a crescut la un nivel record numărul de contracte full-time, sărind în apărarea suprataxării part-time. Ceea ce nu a spus, și ar fi trebuit, e că s-a referit la datele recente.

Ori în acele date recente se includ și efectele modificărilor fiscale intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Adică microîntreprinderile sunt obligate să aibă un salariat cu normă întreagă. De aceea a urcat așa de mult „la un număr record”, cum îi place să spună.

HotNews.ro a scris deja despre asta: practic avem o creștere record a numărului de contracte pe salariul minim (click pentru a deschide).

Cu alte cuvinte, ministrul Muncii a scos datele din context.

A încercat statul să obțină mai mulți bani prin suprataxare?

Revenind la analiza…Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns