Profesioniștii reuniți începând de luni la salonul de orologerie de la Geneva rămân încrezători după doi ani cu recorduri în materie de exporturi, chiar dacă vârtejul care zguduie sectorul bancar a trezit amintiri neplăcute ale crizei financiare din 2008, potrivit AFP.

Ceasuri elvetieneFoto: Vova Pomortzeff / Alamy / Profimedia Images

În 2021, exporturile de ceasuri elvețiene au înregistrat o revenire de 31,2%, datorită unei reveniri puternice în Statele Unite și în Orientul Mijlociu după șocul pandemiei Covid-19, apoi au urcat cu încă 11,4% în 2022, odată cu redresarea în Europa, stimulată de revenirea turiștilor, pentru a atinge un maxim istoric de 24,8 miliarde de franci elvețieni (24,9 miliarde de euro).

Iar pentru primele două luni ale acestui an, statisticile federației elvețiene de orologerie arată o nouă creștere a exporturilor de 10,6%.

Dar corecția bruscă care afectează sectorul bancar pe bursă, în urma falimentului băncii americane SVB și a prăbușirii Credit Suisse, reînvie spectrul anului 2009, an în care exporturile de ceasuri s-au prăbușit cu 22,3%, chiar mai mult decât în 2020, cu șocul pandemiei Covid-19 (-21,8%).

„Nu sunt în măsură să spun care va fi impactul global”, a recunoscut Thierry Stern, șeful Patek Philippe, într-un interviu acordat AFP în marja expoziției Watches and Wonders.

„Dar cred totuși că ar trebui să fie mai ușor decât în 2008-2009”, a adăugat cel care…Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns