Trebuie să facem rezonabil și acceptabil sistemul de contribuții sociale. Ne uităm în țări din jurul nostru care au obținut rezultate foarte bune și soluția e la îndemână: plafonarea bazei de calcul la contribuții, a declarat avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, într-o conferință news.ro.

Gabriel BirisFoto: Adi Iacob / HotNews

În același timp, spune el, plafonarea bazei la contribuții la pensii ajută și la sustenabilitatea Pilonului I pentru că reduce datoria asumată.

“În momentul în care tu iei 25% din tot, promiți un număr de puncte de pensii. Cât e numărul ăsta? Cât a contribuit omul! Le iei banii astăzi, îi cheltuiești astăzi, dar le promiți că peste 5-7-10 ani când ies la pensie, tu le dai de undeva banii ăia. În contextul pensionării decrețeilor este nesustenabil”, a afirmat el.

  • “Trebuie ca măcar acum, în al 13-lea ceas, că al 12-lea a cam trecut, să facem ceva în sensul ăsta”.

“La fel și la contribuția la sănătate: avem 800.000 de oameni angajați în construcții și agricultură care au fost scutiți de contribuția la sănătate. Costul lor îl plătește bugetul și noi. Dizolvi liantul care ține națiunea: solidaritatea”, a precizat Biriș.

  • „Trebuie plafonată baza de calcul la contribuția la sănătate la un nivel rezonabil. Asta trebuie calculat. Probabil e undeva la 5-6 salarii minime sau 3 salarii medii în așa fel încât să ai o…Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns