Guvernul vrea să taxele multinaționalele cu cifra de afaceri mai mare de 50 milioane de euro, în sensul să plătească 16% impozit pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri.
TaxareFoto: Mellimage | Dreamstime.com
Adrian Luca, prim-vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali (CCF) susține că există și o parte „mai puțin plină” a impozitării pe cifra de afaceri.
„Am luat act din presă că Guvernul este tot mai aproape să meargă la Bruxelles cu soluția ”miraculoasă” a impozitului minim pe profitul corporațiilor, mai ales a celor care ”scot profitul din țară” etc.. Din nou, alegătorilor le este prezentată doar partea plină a paharului (”introducem impozitare minimă pentru corectitudine fiscală, să plătească fiecare, de la mare la mic” etc.), nu și partea goală (mai puțin plină) a acestei măsuri administrative”, afirmă el.
Ce-i suspect până la urmă?
“Simpla existență a unui sistem alternativ la impozitul standard duce la interpretări privind echitatea pe orizontală, între contribuabili similari: cum explicăm că ar fi mai puțin suspect de tax avoidance/evitarea plății taxelor un contribuabil cu vânzări de X EUR, față de unul cu vânzări de X + 1 EUR, din același domeniu?”, întreabă Luca.
Potrivit acestuia, administrația fiscală trebuie să aibă grijă ca plata impozitului minim să nu fie văzută ca un ”preț” pe care îl poate plăti un contribuabil să facă tax…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro