Am avut o vreme în România la început, în anii ‘90, când regulile fiscale erau foarte puțin diferite de cele contabile. Era o suprapunere a celor două, dar apoi domeniile au început să se depărteze.
De aceea a și apărut o meserie distinctă în fiscalitate pentru că, de fapt ,există reguli fiscale pe care le aplici pe o zonă contabilă.
Pe contabilitate poți face multe lucruri, dar apoi vine fiscalitatea și zice: “Nu, stai un pic, că tu faci ce vrei acolo, dar după aia când e să-mi dai mie (Statului) taxele, calculezi după regulile astea. Degeaba tu zici că vrei să amortizezi o mașină în 2 ani. În 2 ani nu se strică. Pune-o în 5 ani, în 6 ani”.
Altfel ai spune că o clădire vrei să o amortizezi într-un an. Ai făcut pierdere dacă ai pus-o pe toată pe cheltuială. Statul spune că, de fapt, o utilizezi pe termen lung. Unii dintre micii antreprenori nu se mai joacă de-a contabilitatea, mai ales dacă vor să ia un credit de la bancă. Băncile se uită pe rezultatele contabile, iar apoi antreprenorul nu poate să zică faptul că nu are o pierdere, ci că a făcut o șmecherie ca să păcălească Statul.
*Acest material a fost realizat după discuția cu mulți consultanți fiscali și experți contabili.
Profitul fiscal nu-i profit contabil
Este foarte complicat de explicat diferența dintre profitul fiscal și cel contabil, iar economiștii se uită doar la cel contabil. Un consultant fiscal îmi spunea…
Citește mai mult pe Hotnews.ro
Sursa https://www.hotnews.ro