După patru luni de creștere consecutivă (octombrie 2019-ianuarie 2020), luna februarie a marcat o scădere a indicelui global al prețurilor la produsele alimentare. Cel mai mult a contribuit la această tendință scăderea prețurilor la uleiurile vegetale.

inflatie

Datele sunt oferite de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care publică lunar propriul său Food Price Index. Acest indice măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În februarie, indicele a scăzut cu 1%, comparativ cu ianuarie, până la un nivel de 180,5 puncte.

Preţul uleiurilor vegetale, care atinsese în ianuarie cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a majorării preţurilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui şi rapiţă, a scăzut în februarie cu 10,3%.

La cereale, creşterea preţului s-a atenuat la 0,9%, în condiţiile în care preţurile internaţionale pentru toate cerealele importante, cu excepţia orezului, au scăzut. FAO a apreciat că extinderea epidemiei de coronavirus a contribuit la declinul preţurilor, pe fondul temerilor privind efectele asupra economiei globale.

Preţul cărnii a înregistrat, de asemenea, o scădere de 2% în februarie, în contextul reducerii achiziţiilor în China, epicentrul epidemiei.

Produsele la care s-au înregistrat creșteri ale prețurilor sunt lactatele (cu 4,6%) și zahărul (cu 4,5%).

Vezi aici cum a evoluat inflația în România, la început de 2020

 

Lasă un răspuns