Vodafone, Orange, Telekom și alți cinci operatori de telefonie mobilă din Europa au acceptat să furnizeze autorităților europene datele de locație ale utilizatorilor în contextul pandemiei.
În ultima perioadă, s-a vorbit tot mai mult despre posibilitatea utilizării tehnologiei de către guverne pentru monitorizarea persoanelor aflate în carantină și urmărirea răspândirii infecțiilor. Îngrijorările s-au intensificat în contextul posibilelor încălcări de confidențialitate, unele crescând spectrul supravegherii de stat.
Potrivit reprezentanților UE, Comisia Europeană va folosi date anonimizate pentru a proteja confidențialitatea, iar datele privind localizarea telefonului mobil vor fi adunate pentru a coordona măsurile de urmărire a răspândirii COVID-19. Totodată, datele ar urma să fie șterse după soluționarea crizei, spun oficialii europeni.
În timp ce datele anonimizate nu intră în sfera de aplicare a legilor UE privind protecția datelor, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) a declarat că proiectul nu încalcă regulile de confidențialitate atât timp cât există garanții.
“Comisia ar trebui să definească în mod clar setul de date pe care dorește să îl obțină și să asigure transparența față de public, pentru a evita eventualele neînțelegeri”, a spus agentul de supraveghere al datelor UE.
Nu este exclus ca aceste măsuri să devină permanente
Pentru ca o altă posibilă criză să poată fi gestionată din timp sau chiar, în cel mai fericit caz, evitată pe viitor, autoritățile iau în calcul colaborarea cu marile rețele de telecomunicații în vederea supravegherii populației.
În prezent, multe state ale lumii utilizează diferite metode, cum ar fi aplicațiile de smartphone de urmărire a contactelor, urmărirea telefonului prin satelit sau brățările electronice de localizare pentru a combate răspândirea virusului.