Trei din primii patru mari producători de bere din Cehia – țara cu cel mai mare consum de bere din lume – au anunțat că au încetat complet să mai umple butoaiele cu bere destinate servirii acestei băuturi la halbă.

bere la halba cehia

Un ceh bea, în medie, 141 de litri de bere în fiecare an, ceea ce plasează țara pe primul loc în lume, într-un top în care în primele cinci locuri se mai regăsesc și Germania sau Austria. Din totalul de bere consumată, 40% era berea la halbă.

Imediat după 14 martie, când guvernul ceh a decis închiderea tuturor pub-urilor și restaurantelor din țară, procentul a scăzut instant de la 40% la 0.



Producătorii au trebuit să se reorienteze rapid, crescând producția pentru berea la sticlă și doză. Astfel, purtătorul de cuvânt de la Staropramen a declarat: „Producem mai multă bere în sticle şi doze, pentru care am constat o creştere de 15% a cererii“.

Dacă marile firme au posibilitatea de a se descurca, datorită în special contractelor cu marile lanțuri de magazine, situația este mult mai dificilă pentru micii producători și pentru pub-uri, unde se prefigurează falimente în procent de 20 până la 50 de procente din totalul firmelor, în funcție de durata carantinei.

 

Industria berii este foarte bine dezvoltată și în România. Țara noastră se află pe locul 7 în Europa la consumul de bere și este, în același timp, al optulea producător de bere de pe continent. În ceea ce privește exportul, ne aflăm pe locul al șaselea, iar din punct de vedere al volumului pieței, țara noastră se află pe locul al șaptelea în Europa. Nu există încă date oficiale despre modul în care măsurile luate pentru stoparea pandemiei au afectat acest segment al industriei românești.

 

Concurs cu premii în bani pe site-ul nostru. Află cum poți să câștigi!



Lasă un răspuns

  1. Câtă bere au băut românii anul trecut și care sunt sortimentele preferate – YesComment

    […] Nu se mai bea bere la halbă în țara cu cel mai mare consum de bere din lume. Amănunte despre piața de bere din Cehia, în contextul pandemiei. […]

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.