Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), din care fac parte 47 de ţări producătoare de vin, a anunțat că veniturile producătorilor de vin din Europa ar putea să scadă la jumătate, în special ca urmare a închiderii barurilor și restaurantelor, pentru împiedicarea răspândirii pandemiei de coronavirus.

vanzari de vin

Țările cele mai afectate sunt cele mediteraneene, unde consumul depinde puternic consumul turiștilor la baruri, restaurante şi terase. Aici, și perspectivele pe termen scurt și mediu sunt sumbre, deoarece e de așteptat ca turismul să se mențină la un nivel mult inferior celui din anii precedenți.



Directorul general al OIV, Pau Roca, a declarat că, după închiderea barurilor și restaurantelor, distribuţia s-a mutat spre retaileri şi spre achiziţiile online, însă este insuficient pentru păstrarea consumului la același nivel.

Este de așteptat ca, în UE, consumul de vin să scadă la 108 milioane de hectolitri, cu 8% sub media din ultimii cinci ani. Exporturile de vin ale UE vor fi și ele afectate, fiind de așteptat un declin de 14% în perioada 2019/2020.

În 2019, valoarea globală a exporturilor de vin ajunsese la o cifră record de 31,8 miliarde de euro. Liderul mondial este Franţa, cu exporturi de 9,8 miliarde de euro.

 

Piața vinului și a băuturilor alcoolice este una care ascunde uneori surprize neplăcute, în România. Protecția Consumatorilor oferă o serie de recomandări, pentru toți cei care achiziționează vin.

 

Concurs cu premii în bani pe site-ul nostru. Află cum poți să câștigi!



Lasă un răspuns