Compania IKEA Franța este implicată într-un imens scandal, care a atras și atenția oamenilor legii. În fața tribunalului judiciar din Versailles sunt trimise 15 persoane, printre care doi foști responsabili ai filialei franceze a companiei suedeze.

IKEA

Cei doi, pe nume Stefan Vanoverbeke şi Jean-Louis Baillot, sunt acuzați, împreună cu mai mulți polițiști, de strângere şi divulgare ilegale de date personale, fapte care au avut loc în special în perioada 2009-2012.

Scandalul în care e implicată compania scandinavă a debutat datorită dezvăluirilor săptămânalului satiric Canard Enchaîné, care a scris că şefii companiei creaseră un sistem structurat de supraveghere a anumitor angajaţi, mai ales a celor cu activitate sindicală considerată incomodă, precum şi a unor clienţi aflaţi în litigiu cu IKEA. Scopul era să se strângă cât mai multe informaţii despre antecedentele judiciare ale respectivilor şi despre situaţia conturilor lor bancare.

În acest scop, compania a încheiat o înțelegere ilegală cu angajaţi ai poliţiei cu acces la așa-numitul „STIC“, un amplu fişier de poliţie în care sunt înregistraţi autorii şi victimele infracţiunilor.

În schimbul unor sume de bani, poliţiştii respectivi transmiteau companiei suedeze date confidenţiale. IKEA Franţa are 34 de magazine şi 10.000 de angajaţi.

 

Lăsând un comentariu pe site, puteți câștiga premii în bani. Află cum poți să câștigi!

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.