Prețurile băuturilor alcoolice din Europa ar putea să explodeze de-a dreptul, dacă s-ar ține cont de cea mai recentă recomandare a Organizații Mondiale a Sănătății. OMS cere nici mai mult nici mai puțin decât dublarea taxelor actuale pe băuturi alcoolice, susținând că astfel ar fi salvate câteva mii de vieți în fiecare an.

consum de alcool

Concret, un studiu prezentat la începutul acestei săptămâni de OMS susține că aproximativ 10 700 de cazuri noi de cancer şi 4 850 de decese ar putea fi evitate anual, în Europa, printr-o dublare a taxelor actuale pe băuturi alcoolice.

Reprezentanţii OMS sunt de părere că nivelul actual al taxelor impuse băuturilor alcoolice rămâne slab în numeroase ţări din Europa, inclusiv în Uniunea Europeană (UE).

Cel mai mare număr de vieți ar fi salvate, prin impunerea acestor accize suplimentare, în Rusia, Regatul Unit şi Germania.

OMS susține că 1,4 milioane din totalul de 4,8 milioane de cazuri de cancer  înregistrate anual în Europa, precum şi 650 000 de decese ar avea legătură cu consumul de alcool, iar 180 000 de cazuri şi 85 000 de morţi dintre acestea ar fi cauzate în mod direct de consumul de alcool.

Experții avertizează că nu mai puțin de șapte tipuri de cancer (la gură, la faringe, la esofag, colorectale, la ficat, la laringe şi de sân) ar avea legătură cu consumul de alcool.

În prezent, cele mai mari prețuri la alcool sunt în Finlanda, Irlanda și Suedia, iar cele mai mici în România, Bulgaria și Ungaria.

De remarcat faptul că, atunci când un produs cu cerere mare se scumpește exagerat, unul dintre efectele economice constă în creșterea contrabandei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.