Timișoara, Iași, Brașov, Cluj-Napoca și Constanța sunt cele 5 orașe din România în care se află în derulare în acest moment sau vor fi demarate foarte curând proiecte imobiliare în valoare totală de peste 2 miliarde de euro. Datele sunt prezentate în raportul Bucharest Real Estate Club (BREC) – Regional Cities, apărut pe data de 17 noiembrie.

investii imobiliare orase romania

În total, în intervalul 2021-2024 în cele 5 orașe și în regiunile adiacente lor urmează să fie finalizate 20 000 de apartamente noi, 7 mari hoteluri afiliate unor branduri internaționale și peste 370 000 de clădiri cu destinație comercială (birouri, parcuri de retail, spații logistice).

Timișoara atrage, în prezent, cele mai mari investiții, în valoare de aproape 1 miliard de euro. Suprafața cumulată a proiectelor este de 190 000 de metri pătrați. Zona devine tot mai mult o locație strategică pentru facilități de producție, datorită poziției geografice favorabile și autostrăzii care o leagă de mulți ani de Vestul Europei, prin Arad și Nădlac.

Municipiul Iași, cel mai important oraș din Moldova, cumulează investiţii în proiecte de birouri şi retail cu o suprafață totală de peste 65 000 de metri pătrați. Până în 2024, în oraș urmează să fie construite peste 5 000 de apartamente.

Municipiul Brașov beneficiază din plin de pe urma mai multor factori: situarea în centrul țării, potențialul turistic și inaugurarea, în 2022, a aeroportului internațional. În oraș se construiesc în prezent circa 2 500 de apartamente și peste 45 000 de metri pătrați de spaţii de birouri şi logistice. De asemenea, urmează să apară 3 noi hoteluri ale unor branduri internaționale.

Cluj-Napoca își continuă, de asemenea, dezvoltarea, chiar dacă într-un ritm redus, față de cel al orașelor menționate mai sus. În prezent, în Cluj-Napoca și localitățile din jur se construiesc 20 000 de metri pătrați de spaţii logistice, 3 hoteluri şi peste 5 000 de apartamente care vor fi gata în următorii 3 ani.

Constanța, cel mai important port românesc la Marea Neagră, cu un uriaș potențial turistic și economic, are în lucru în acest moment aproximativ 7 000 de apartamente.

Raportul Bucharest Real Estate Club (BREC) – Regional Cities a fost realizat pe baza informațiilor BREC de la companiile din piaţă şi a datelor CBRE, Cushman & Wakefield Echinox, Simon & Partners Cluj-Napoca, IMRA Real Estate Constanţa şi Est Hospitality.

 

Lasă un răspuns