[ad_1]

Unii antreprenori cumpără mașini pe firmă și le folosesc în scop personal. Să presupunem că sunt două persoane (soț-soție). Soția are o firma (100%), iar pe firmă a luat o mașină. Soțul nu are legatură cu firma, nu e nici angajat la ea. Dacă soțul folosește mașina în scop personal, riscă ceva firma?

Masina firmei in scop personalFoto: Sudheer K.s | Dreamstime.com

Consultantul fiscal Cornel Grama spune că dacă folosește soțul mașina și nu are nicio treabă cu firma, se poate considera că acea mașină a fost cumpărata EXCLUSIV în scop personal și firma nu are niciun drept de deducere a cheltuielii, a TVA, și este considerată chiar și venit din alte surse pentru soție și trebuie impozitată cu 10%.

Astfel, firma va reține impozit la sursă conform art. 114 (din Codul fiscal) și va plăti 10% prin Declarația 100. Soția depune Declarația Unică pentru CASS la 24 salarii minime (presupunând că mașina e peste acel nivel).

Așadar, soția va plăti impozitul de 10%, reținut de firmă la sursă, și CASS la plafonul depășit.

De ce?

Cornel Grama răspunde:

„Pentru că deși e cumpărată pe firmă (nu avea nici un drept să o cumpere pe firmă). Prin aceasta soția, ca și asociat unic, a folosit banii în interes personal și la art. 114 se prevede că sunt impozitate cu 10% printre altele și:

“ h) bunurile și/sau serviciile primite de un participant la persoana juridică, acordate/furnizate de către persoana…

[ad_2]

Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns