În iarna 2020-2002, prețul gazelor va fi similar cu cel din iarna precedentă, pentru majoritatea consumatorilor casnici din România. Conform unui comunicat al Asociației Energia Inteligentă, țara noastră va fi capabilă să acopere consumul din producția internă proprie.

gaz energie

Pe de o parte, prognozele meteorologice pentru Europa Centrală şi de Est pentru iarna 2020-2021 anunță o iarnă blândă, cu câteva episoade severe de frig şi viscol. Prin urmare, cererea de gaze în regiune se va situa probabil la nivelul cererii din ultimii ani.

Pe de altă parte, există o mare cantitate de gaze stocate în depozitele din România (acoperind peste 90% din capacitatea depozitelor), iar toamna călduroasă va duce la deschiderea acestora abia către luna decembrie 2020. Prin urmare, disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie şi februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) se va situa la un nivel de 25-30 milioane mc/zi. Teoretic, asta acoperirea consumului de gaze al României exclusiv din intern, în majoritatea zilelor de iarnă.

În zilele cu temperaturi foarte scăzute (dacă numărul consecutiv al acestora nu va depăşi şapte zile), România va avea nevoie de 5-15 milioane mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie (exceptând accidentele) o problemă în a fi achiziţionate din import având în vedere preţul comparativ al gazelor din import cu preţul din România, dar şi importantele modificări în infrastructura românească care vor asigura curgerea mai rapidă a gazelor din Ungaria către principala zonă de consum din România, Bucureşti – Ploieşti, urmare a staţiilor de comprimare montate în sistemul românesc de transport şi a construcţiei conductei de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România.

Lasă un răspuns