[ad_1]

Guvernul a modificat în final taxarea concediilor medicaleprin OUG 34/2024, după ce anul trecut a decis acest lucru prin OUG Trenuleț (115/2023). Consultantul fiscal Adrian Bența a făcut o scurtă analiză a acestui act normativ, ce a apărut săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Adrian Benta – consultantFoto: StartupCafe.ro

Potrivit acestuia, OUG 34/2024 reglementează două proceduri normative diferite:

1. O procedură de ajutor acordată mamelor defavorizate cu nou-născuți ce beneficiază de ajutor de stat decontabil prin intermediul tichetelor sociale electronice

2. O nouă procedură privind plata contribuției la asigurările sociale de sănătate pentru persoanele ce beneficiază de indemnizație aferentă concediilor medicale.

Amintim faptul că OUG nr. 115/2023 modifică art. 155 din Codul fiscal, în sensul că începând cu 01 ianuarie 2024, indemnizația aferentă concediilor medicale acordată în baza OUG nr. 158/2005 privind concediile medicale, este supusă contribuției la asigurările sociale de sănătate cu procentul de 10%.

“Începând cu 12 aprilie 2024, legiuitorul modifică această regulă, în sensul că se păstrează obligația plății contribuției la sănătate pentru indemnizația aferentă concediilor medicale doar pentru unele categorii de riscuri asigurate, iar pentru altele nu se datorează contribuția la asigurările sociale de sănătate pentru respectivele concedii medicale”, spune Bența.

Pentru…

[ad_2]

Citește mai mult pe Hotnews.ro

Sursa https://www.hotnews.ro

Lasă un răspuns